Ландшафтната архитектура като решение на проблеми от климатичните промени

ИНТЕРИОР|16 февруари 2022

Време за четене: 1 мин

"Проблемът с климатичните промени е много назрял и според някои учени през 2030 година ще бъде повратната точка, която ако ние не сме променили начина си на мислене и планиране, няма да има възвращаемост. Човечеството, градското население, има много малко време да реагира", посочи тя.

Добромира Лулчева коментира, че ландшафтната архитектура има цял подбор от инструменти, с които да реагира. „Можем да създаваме климатично позитивни дизайни, да създаваме дизайни, насочени към повишаване на биоразнообразието, да интегрираме природата по най-различни начини в града. Създаването на множество зелени покриви и вертикални градини е един от най-добрите подходи, чрез които можем да повишим създаването на природа в града", изброи възможностите на ландшафната архитектура тя.

Според нея тенденция е да се показват климатично позитивни дизайни, а и в българското законодателство е предвидено да има определен задължителен процент от имота за сграда и процент за озеленяване. „Друг е въпросът, че в градска среда и особено в София, много малък процент от този за зелени площи може да се признава за такъв, когато е върху сградата. Днес ние разчитаме инвеститорите да имат желание да създадат подобни екологични инфраструктури", отбеляза Лулчева.

Ландшафтният архитект припомни, че в Европа вече се налагат задължителни изисквания за изграждане на зелени покриви и стени и това много бързо ще дойде в България под формата на стимули за създаване на повече екологични сгради.

Относно тенденциите при развитието на ланшафтната архитектура Лулчева коментира, че докато в миналото тя е била смятана като дейност, интегрирала сградите в природата, сега "едновременно интегрира сградата в природата и природата в сградата". Като "най-бързодействащият и най-устойчивият начин" тя смята въвеждането на зелените покриви.

Може ли да се включи ландшафтната архитектура във вече съществуващи сгради? Защо частни инвеститори  включват иновации с повече зелени пространства в новите сгради? Какви са ползите от инвестиции в озеленяването?

Други статии