Жилище на последният етаж? предимства и недостатъци

СЪВЕТИ|19 септември 2022

Време за четене: 2 мин

Ако търсите да закупите ново жилище в блок, безспорно сте се замисляли на кой етаж бихте искали да е то. Според мнозина партерът е лош избор поради много причини, но как стои въпросът с апартаментите на последния етаж. Ето някой от предимствата и недостатъците на това да сме „точно под звездите“.

Шумна асансьорна шахта – проучете дали асансьорното помещение не е твърде близко до Вас и дали не създава прекалено силен шум. Ако сградата и асансьорът са стари, това е почти гарантирано. Но и при новото строителство нямате гаранция, че изпълнението е качествено. Не е изключено да делите една стена не с друг, а с асансьора.
Проблеми с асансьора – ако асансьорът спира често, засяда или има друга неизправност, Вие ще сте най-потърпевши. Но пък изкачването на стълбите пеша от време на време си е безплатен фитнес – винаги трябва да гледаме от добрата страна.
Течове – апартаментите на последния етаж нерядко имат проблеми с течове от покрива на сградата. Недобро покритие или лошо наредени или счупени керемиди – всичко може да е причина. Най-неприятно става, когато съседите – тъй като не са пряко потърпевши, не са особено активни в оправяне на проблема или отлагат даването на пари. Не забравяйте, че всяка жилищна сграда има каса, където домоуправителят има грижата да събира пари за подобни случаи – бъдете настоятелни.
Проблеми с ТЕЦ-а – при новото строителство не е изключено да срещнете проблеми с постоянно пълни с въздух радиатори или бавно качваща се топла вода. Разговаряйте със специалист по този въпрос и проверете общото състояние на абонатната станция на сградата.
Позитиви

Няма кой да тропа и шуми отгоре
Едни съседи по-малко, с които да се съобразявате
Най-хубавите тераси са на последните етажи
Достъп до покрива на сградата – защо не? Огледайте общите плоски части на сградата – може да се окаже, че Ви чака много приятна изненада.
Няма съседи над Вас, които могат да Ви наводнят. Всичко е във Вашите ръце – ако протече покривът, оправяте го – няма нужда да чакате „благоволението“ на съседите, които вече трети месец не си оправят теча в банята.
Гледката – със сигурност е по-добре сутрин да се събуждаш с просторна гледка, отколкото да виждаш как съседът от отсрещния блок си пие кафето.
По-малко прах и шум – колкото сте по-нависоко, толкова по-малко шум, прах и мръсотия ще достигат до Вас.
Терасата – само и единствено Ваша. Бидейки на последния етаж, ще можете напълно да разполагате с удоволствията, които терасата може да Ви предложи. Направете си барбекю – димът няма да пречи на никого. Освен това, прането Ви никога не може да пострада от факта, че съседката отгоре обича да си тупа покривката през балкона.

Други статии