Голямо есенно почистване - откъде да започнем?

СЪВЕТИ| 3 ноември 2022

Време за четене: 2 мин

С промяната на сезоните се променя и рутината ни за почистване на дома. Всички правим пролетно почистване, но не по-малко важно е да направим това и през есента, за да подготвим дома си за зимата. С падането на температурите започваме да прекарваме повече време в домовете си, а това означава повече прах и по-често чистене.

Цялостното почистване на дома отнема повече време и понякога справянето с тази задача не е никак лесно. Най-добрият начин е да си разделите почистването на стаи и да си направите списък със задължителни задачи във всяка една стая. Дори да ви отнеме повече от един ден, след това ще се почувствате удовлетворени и щастливи и с удоволствие ще прекарвате времето си във вашия чист и уютен дом.

Почистването ще бъде много по-ефективно ако изберете една задача и я изпълнявате във всяка една стая. Така няма да имате чувството, че сте в безкраен цикъл на почистване и ще бъдете много по-организирани. Ако в стаите ви обаче цари безпорядък, първо разчистете и поставете всеки предмет на мястото му.

Кухнята е едно от помещенията, в които прекарвате най-много време. По-хладното време означава по-рядко приготвяне на скара на открито и по-често готвене на закрито, а това води до по-голямо замърсяване на фурната, котлоните и кухненските повърхности. За да ги почистите хубаво, използвайте обезмаслител или специален препарат за кухни. Не пропускайте да се погрижите и за кухненската канализация.

Фурната и вътрешността на микровълновата също са сред уредите, на които трябва да обърнете внимание. Накрая се погрижете и за боклука, а ако искате да бъдете още по-екологични, заложете на кош за разделно събиране за отпадъци или на торби за смет.

Прозорци и огледала

Една от най-трудоемките задачи е почистването на прозорците. Ако имате комарници, също е желателно да ги почистите, тъй като те събират много мръсотия. Нуждаете се от добър препарат за прозорци и кърпа. Ако искате да ви бъде още по-лесно, използвайте уред за почистване на стъкла.

Мивки и тоалетна

Напръскайте с препарат за баня, душ и тоалетна мивките в кухнята и банята и оставете да действа 2-5 минути, за да може почистващият препарат да разтвори мръсотията и петната. Тоалетната може да я почистите последна. Препаратите за тоалетни обикновено съдържат силни химикали, но можете да изберете и по-щадящ продукт.

Подове

Често пренебрегвана част от почистването е поддръжката на парцалите, моповете и другите пособия за почистване. Използването на мръсен моп или прахосмукачка с пълна торба е много по-малко ефективно и в крайна сметка ще прекарате повече време в опити за почистване. Не пропускайте след почистването да се погрижите и за тях.

Други статии