Най-скъпата къща в света е на стойност 6,7 млрд. долара

НОВИНИ|13 март 2023

Време за четене: 2 мин

Добре известно е, че световноизвестните хора, било то актьори, певци, футболисти, инвеститори, бизнесмени и пр. печелят премного и съответно могат да си позволят да живеят в скъпа къща или имение. Голяма част от звездите и богатите хора по света са обградени от лукс. Най-скъпите къщи в света, съвсем естествено, не са на случайни хора, но определено заслужават внимание, защото са доста впечатляващи.

На първо място по цена, съвсем заслужено със своите 6,7 млрд. долара, застава Бъкингамският дворец, макар и да не бъде обявен за продажба скоро. Домът на британското кралско семейство разполага с 240 спални, както и плувен басейн и лекарска хирургия, като също е отворено за обществеността за обиколки с екскурзовод. Правят ремонт за 460 млн. долара на Бъкингамския дворец

Общо този дворец съдържа 775 стаи: 19 парадни стаи, 92 офиса и 78 бани, 52 кралски спални и спални за гости, 188 спални за служителите. Освен това има огромен персонал, който да се грижи ежедневно за него, както и красиви градини. Разполага със собствен параклис, поща, плувен басейн, кафене, лекарски кабинет и кино. Говори се, че в това огромно луксозно имение има още няколко тайни стаи.

остроен е на мястото на бивша градина с черници, засадени от крал Джеймс I (1603-25). Името на двореца идва от Джон, херцог на Бъкингам и Норманби, произведен в  през 1703 г. Той построил за себе си голяма представителна къща – Бъкингам Хаус. През 1761 г. Крал Джордж III купува Бъкингам Хаус за съпругата си кралица Шарлот, за да създаде удобен дом за семейството си, близо до официалната резиденция тогава – дворецът Сейнт Джеймсис.

Бъкингам Хаус става известна като Къщата на кралицата, където се раждат 14 от 15-те деца на крал Джордж III. Бъкингам Хаус е нарeчена Бъкингамски дворец през 1820 г. от архитекта Джон Неш, преустроил двореца за крал Джордж IV. Кралица Виктория е първият монарх, използвала Бъкингамския дворец за своя официална резиденция от 1837 г.

Други статии