10 СЪВЕТА ЗА ПОДГОТОВКА НА ВАШАТА ГРАДИНА ЗА ПРОЛЕТТА

СЪВЕТИ| 2 май 2023

Време за четене: 3 мин

Зимата обикновено е тихо време в градината, но няма да бъде дълго преди пристигането на пролетта и ще бъдете заловени в яростта на засяването на семена, отглеждането и грижата за вашата градина! Рано започнатата работа в градината ще предотврати пролетния хаос в последствие. Ето 10 стъпки, които може да следвате:

1. Поръчайте луковици и семена за летния цъфтеж
Това е перфектната задача за мокър и ветровит ден! В началото на пролетта могат да бъдат засадени летни цъфтящи луковици като лилии, гладиалус и раннулус за цветен летен дисплей.

2. Изчистете цветните лехи и заграждения
Отстранете листата и остатъците от цветните ви заграждения, тревни площи и езерца. Можете да премахнете стария мъртъв растеж на широколистни треви и тревисти трайни насаждения сега.

3. Почистете оранжерията си
Измийте оранжерията си преди пристигането на пролетта! Измийте всякакви растителни остатъци от пода, дезинфекцирайте вътрешността на стъклото – презимуващите вредители и болести могат да оцелеят в най-малките гвоздеи и кътчета. Измийте саксии и тави за семена, за да предотвратите заболявания, като например “затихване”, което заразява вашите млади растения.

4. Посейте семена, които се нуждаят от по-дълъг сезон
През януари и февруари можете да започнете с посева на семена на растения, които изискват по-дълъг вегетационен период, като например германи (Pelargoniums), бегонии, антирфинуми, чушки и патладжани.

5. Намерете вредители в градината сега
Ловът и премахването на хибернаторни вредители сега могат да спестят много неприятности през пролетта и лятото. Погледнете по-отблизо короните на многогодишните си растения и може да намерите колби на плужеци, охлюви и афиши, които са се подслонили през зимата.

6. Монтирайте контейнери за вода
Инсталирайте контейнери за вода във вашата градина сега, за да събирате сезонни валежни води. Не само това допринася за околната среда, но дъждовната вода е добра за поливане на гъсти растения като камелии, рододендрони и боровинки (чешмяната вода е често леко алкална).

7. Преместете широколистните храсти
Ако имате лошо разположен широколистен храст, сега е времето да го преместите, докато е спящ. Изберете спокоен ден, за да предотвратите изсъхването на корените. Вземете голямо кътче около храста, когато го изкопаете и се опитайте да вземете колкото се може повече корени за възможно най-бързото установяване на храста на новото му място. Когато засаждате храсти в новата им позиция, ги поставете на същото ниво, което са били преди това в почвата, и не забравяйте да ги напоявате добре след това.

8. Фиксирайте огради, порти и асми
Въпреки, че е студено, това е идеалното време на годината, за да се свършат тези незначителни задачи! Всякакви счупени постройки или инструменти са най-добре да бъдат оправени сега, за да имате повече време да прекарате в градината през пролетта и лятото. Обработвайте дървените градински постройки с дървен консервант по време на сухи периоди.

9. Почистете градинските инструменти
Дайте на инструментите си чист и изострен вид! Грижата за вашите градински инструменти не само помага за запазването им, а спестява пари в дългосрочен план и помага да се предотврати разпространението на болести. Мръсните градински ножици могат да разпространят бактерии и гъбички в пресните рани от резитба. Поддръжката на инструментите ви също ще подобри тяхното представяне.

10. Създайте зона за торене
Това би могло просто да бъде готов съд с тор или бихте могли сами да изградите тор, като използвате остатъчни части от дърво. Не само ще има къде да събирате остатъчните материали от градината си, но вашите растения ще се възползват от  създадение богат тор. Уверете се, че имате добра смес от тревни изрезки, зеленчукови обелки, хартия и дървесни подрязвания. За да подпомогнете процеса, ще трябва да разравяте тора с градинска вилица всеки месец, за да го поддържате аериран.

Други статии