Как да оформите стилно своя балкон. Идеи за всеки!

СЪВЕТИ|18 май 2023

Време за четене: 2 мин

Преди години балконът съвсем не изпълняваше естетична функция, а по-скоро се използваше като складово помещение, където се съхраняваха ненужните или сезонни вещи. Днес, с развитието на технологиите и стремежа към уют и красив дизайн, ние се стараем да направим терасите си по-привлекателни, удобни за отдих, работа, спорт.

Най-добрите идеи за терасата са подсказани от самата природа. Ако нямате вила или къща на село, а ви липсва работата в градината или просто обичате цветята, това е вариант за вас:

Можете да оформите пространството по този начин в няколко направления, в зависимост от размерите и спецификите на помещението. На малък и открит балкон може да си направите лятна градина, да си окачите саксии с цветя, да си подредите големи кашпи с растения и да сложите няколко плетени стола за отдих.
На светъл остъклен балкон може лесно да се реализират най-различни проекти – да се изгради цяла зимна градина или оранжерия. За целта могат да ви помогнат модерните днес вертикални градини – върху вертикални рафтове по периметъра на помещението може да поставите малки кутии с разсад, марули или пресни билки.

Една от най-популярните днес идеи за дизайн на балкона е домашният мини офис. За малки апартаменти, където няма къде да се уедините и спокойно да поработите, това е просто находка.

Деловият кабинет може да се организира и върху малко пространство – достатъчни са само малко бюро за компютъра и няколко стола. Върху стените може да се поставят рафтове, по ъглите – малки шкафчета, за да може всичко необходимо за работа да е под ръка. Денем при естествената светлина да се работи на този балкон ще бъде особено комфортно, а вечер може да се използва настолна лампа.

Тази идея за дизайн на балкона пасва прекрасно на страстните книгомани и тези, които не си представят отдиха без книга в ръка.

Ако разполагате с малък скромен балкон, просто поместете по ъглите няколко вертикални стелажа с любимите си книги, сложете удобни столове и сгъваема маса.
Върху по-голяма тераса можете да се разгърнете още повече – да поставите здрави рафтове за книги, да сложите голяма лампа, големи кресла и дори да съчетаете библиотека и работен кабинет.

Други статии