Добромир Ганев: Ръстът на цените на жилищата в България ще се забави и тази година

НОВИНИ|26 януари 2024

Време за четене: 2 мин

REGENT Недвижими имоти

ази година ще бъде добра за пазара на недвижими имоти в България, с известни възможности за обръщане на тенденцията на спад от около 10 на сто на броя сделки, отчетен през 2023 г. Очакванията са тенденцията на забавяне на темповете на растеж на цените да продължи и през новата година, но това едва ли ще е под 5 процента. Това прогнозира в интервю за БТА председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" (2018-2023 г.) Добромир Ганев.

И тази година ще се запази тенденцията от предходната 2023 г. във фокуса на интереса на купувачите да са по-малките жилища. Очакванията ни за миналата година се оправдаха, защото се увеличи съотношението на по-малките жилища към общите покупки, което се показва и от статистиката, коментира Ганев. Възможно е през 2024 г. групата купувачи - около 10 на сто, които отложиха решението си за покупка през последната година и половина, основно поради очакванията за увеличение на лихвените нива, отново да се върне на пазара.

Аргументите в подкрепа на тези очаквания са свързани с позитивните новини за икономиката на страната, каквито са и повечето прогнози както на БНБ, Министерството на финансите, така и на Международния валутен фонд, Световната банка, Организацията за икономическо сътрудничество (ОИСР), посочва експертът. Ганев допусна, че вероятно част от завръщащите се на пазара ще са с основна мотивация за придобиване на имот с цел удовлетворяване на жилищната си нужда както в процес на изграждане, така и на такива от вторичния пазар. В допълнение експертът посочи, че ефект върху увеличаването на броя на купувачи ще има поведението на банките и това какво ще е покачването на лихвите по ипотечните кредити.

Завръщането на окуражените купувачи

В групата от потенциално завръщащи се купувачи на пазара през тази година основно са по-младите хора, тези с по-нестабилни доходи, които имаха притеснения да правят покупки в периода на покачването на цените на жилищата, както и такива, които неоснователно се опасяваха за работните си места. Според експерта следващата стъпка на купувачите от този сегмент ще е насочване на интереса от жилища с две спални, които за София са между 150 хил. и 200 хил. евро средно, към покупка на по-малки жилища, с цел намаляване на риска и в следващ период – трансформирането им, за да се инвестира в по-голямо жилище, след като семейството се увеличи с нови членове.

Ганев посочи, че това е логиката, която се наблюдава от години в развитите пазари – така наречените купувачи за първи път винаги стартират с имоти, които да удовлетворят първоначално по-малките им потребности, след това се преминава към покупка на по-голямо жилище и в предпенсионния и пенсионния период тенденцията се обръща към по-малките домове. Подобна тенденция се наблюдава вече и в България, но заради липсата на статистически данни не може ясно да се обуславят дяловете на трите групи купувачи, коментира експертът.

Други статии