Цените на жилищата в Мадрид растат най-бързо в Европа

НОВИНИ|25 април 2024

Време за четене: 1 мин

Недостигът на жилища води до рязък ръст на цените в някои от големите градове в Европа, а Мадрид е начело с повишаване на цените с почти 11% на годишна база, пише Bloomberg.

Дори когато лихвите са на многогодишен връх, жилищният пазар в испанската столица процъфтява, сочат данните на Bloomberg City Tracker. Той е движен от местните жители, които отчаяно се опитват да навлязат на жилищния пазар преди да бъдат напълно изключени от него заради високите цени, а инвеститорите се стремят към добра възвръщаемост.

„Натрупва се все по-голям дефицит на жилища“, коментира Беатрис Торибио, ръководител на Асоциацията на строителите и предприемачите в Испания. „Мадрид е много важен икономически център и все повече хора идват да работят и живеят в града. Към това трябва да се прибави и неговата привлекателност за туризъм и култура. Търсенето нараства“, допълва тя.

Торибио иска да се направи повече за намаляването на бюрокрацията и недостига на работна ръка и казва, че правителството трябва да разработи също дългосрочна визия за жилищата.

Отделни данни на Имотния регистър показват сходна тенденция в провинция Мадрид. Цените на новите жилища са нараснали с 14,5% през първото тримесечие на 2024 г. спрямо предишните три месеца. В индекса на консултантската компания Knight Frank за първокласните имоти Мадрид е най-високо класираният европейски град през първото тримесечие.

Други статии