Пролетта е започнала вяло за строителството у нас

НОВИНИ| 5 юни 2024

Време за четене: 1 мин

Строителната продукция у нас е отбелязала второ поредно месечно понижение през април, а всички строителни подсектори са отбелязали спад спрямо март, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

През април индексът на строителната продукция е намалял с 0,7% спрямо предходния месец, сочат предварителните и сезонно изгладени данни на националната статистика.

Най-голямо е понижението при строителството на съоръжения – 1,3%. Това се случва след два поредни положителни месеца. При продукцията от специализирани строителни дейности спадът е с 0,7% и е първи за него от началото на годината. Сградното строителство е намаляло с 0,3 на сто спрямо март, прекъсвайки покачването от предишните два месеца.

На годишна база строителната продукция е нараснала с 2,8%, сочат календарно изгладените данни на НСИ. Покачването се забавя спрямо предишните два месеца, а през януари произведената строителна продукция записа нулев растеж.

Най-убедително е представянето на продукцията от специализирани строителни дейности, която се е повишила с 6,9% и е на зелена територия от началото на годината. Покачване е отчетено и при строителството на съоръжения – с 2,4%, но то е най-бавното от началото на 2024 г.

Други статии