Малки стъпки за по-зелен офис

ИНТЕРИОР|30 юни 2022

Време за четене: 3 мин

Всяко работно място  има потенциал да стане „зелен офис“. От промяна на осветлението до видовете консумативи, които се използват, съществуват стотици неща, които могат да се направят, за да бъде вашият офис по-щадящ околната среда. Ще ви представим няколко лесно приложими идеи, които с времето ще окажат видимо благотворно влияние.

Офис консумативи
Търсете и купувайте еко и природосъобразни продукти като химикали, които могат да се презареждат с мастило. Старайте се консумативите ви да са направени от рециклирани материали. Добра практика е да намалите или прекратите използването на продукти, които нямат щадящи околната среда алтернативи, например гумените ластици. Винаги рециклирайте и преизползвайте офис консумативи, ако това е възможно.

Принтери
Зареждайте офиса си само с рециклирана копирна хартия. Когато е възможно се опитайте да пестите хартията като не принтирате. Поставете надпис, който да напомня на служителите ви да принтират само, ако е наложително. Ще спестите много копирна хартия ако принтирате и на двете страни на листа. Използвайте „еко“ режимът на принтерите си, ако имат такъв. Рециклирайте използваните глави с мастило.

Компютри
Изключвайте компютрите когато не се използват. Разгледайте настройките и потърсете стенд бай (stand by) режим – ако компютърът не е използван за определен период от време, той трябва да се включи в този пестящ режим на действие. Обновявайте техниката си, новите компютри и монитори използват много по-малко енергия от тези, които са направени преди няколко години. Рециклирате старата техника.

Осветление
Изгасяйте лампите в стаите, които не се използват. Например, няма смисъл да държите осветлението винаги включено в санитарните помещения. Заменете старите крушки с енергоспестяващи, флуоресцентни или лед. Те използват 75% по-малко енергия, а осигуряват същата светлина. Винаги изгасяйте осветлението през нощта.  Ползотворно влияние ще има и ако боядисате стените в офиса в светли цветове. Светлата боя отразява слънчевата светлина през деня, съответно ще са ви нужни по-малко осветители тела.

Отопление и вентилация
Ако имате достъп до офисния термостат, затопляйте помещенията до 21°C когато са обитаеми, и до 16°C , когато не са. Зададените точки за затопляне и охлаждане трябва да са с разлика от 3°C, за да се избегне честото включване и изключване на климатика. Уплътнете вратите и прозорците, да са няма загуби на топлина.

Санитарни помещения
Използвайте платнени кърпи за ръце или сешоари вместо хартиени кърпи. Заменете старото тоалетно казанче с ново, което е по-икономично и не използва повече вода, отколкото е нужно. Поправяйте течащите казанчета, те хабят много вода и са лесни за ремонтиране. Винаги затваряйте плътно крановете на чешмите, за да не капят. Кран, от който капе по една капка в секундата, може да изразходи повече от 25 литра вода за един ден, или 10 000 литра годишно. Сложете ниски смесители на чешмите, за да избегнете разпръскването и загубата на вода. Уверете се, че всички почистващи средства, които използвате са природосъобразни.

Общи идеи за офиса
Направете зона за рециклиране на видимо място в офиса. Ако не разполагате с много пространство, достатъчно е да поставите кутия за събиране на използвана хартия близо до принтерите и в помещението на служителите. Редовно изпразвайте кутията, като носите събраната хартия в пункт за рециклиране.

Поощрявайте служителите са използват „истински“ чаши, чинии и прибори, вместо такива за еднократна употреба. Изминаването на една чаша отнема само няколко секунди.

Използвайте филтри за кафе от рециклирана хартия, или още по-добре –  купете кафе машина, която работи без филтри. Компостирайте използваното кафе, ако е възможно.

Постарайте се в офиса ви да има поне едно голямо растение. То ще е не само зелено и красиво, но и ще пречиства въздуха на работното място.

Уверете се, че офисът ви се почиства с еко продукти, които не вредят на околната среда.

Принтирайте само едно копие от бележки и други текстове за вътрешна употреба. Нека то циркулира между служителите ви, вместо да принтирате по едно копие за всеки. Използвайте бели дъски или проектори, на които да представяте дневния ред на заседанията, вместо да го принтирате.

Инвестирайте в зарядно за батерии. Използването на презареждащи се батерии за техниката в офиса спестява пари и спомага за ограничаването на токсичните отпадъци, които се изхвърлят в околната среда. Намерете място, където се рециклират използвани батерии и мобилни телефони.

Други статии