5 тренда за моден интериор през 2023

ИНТЕРИОР| 2 януари 2023

Време за четене: 4 мин

Умни устройства, природни материали и смели детайли - наближаващата 2023 година дава сериозна заявка да бъде ярка, необичайна и впечатляваща. Предвид забързаното ежедневие на съвременния човек и глобалните промени, всички модни тенденции в интериора ще са свързани с търсенето на идеалния начин за създаването на семпъл комфорт в домовете, в пълен унисон с околната среда и грижа за природата.

Модулни дивани, мебели от дърво и камък, отсъствие на телевизор и фотьойли в различни цветове са част от водещите направления за обзавеждането през 2023 година. Интериорните тенденции са инспирирани от съвременните глобални трендове, които се стремят да ни приближат към природата. Вдъхновени от това, дизайнерите смело внасят в проектите си все повече природни елементи - от мебели от естествени материали до декор от живи растения. Всичко натурално, лаконично и еко-отговорно.

Нека видим 5 от най-ярките тенденции за новата 2023 година.

 

Дърво, камък и Джапанди
Едно от главните направления за 2023 година е стремежът максимално да се хармонизираме с природата в рамките на нашите жилища. Хората все повече намират комфорт и функционалност в японския минимализъм и екологичния скандинавски стил. През идната година фокусът ще бъде върху тях и в частност - върху зародилия се хибрид между двата стила, наречен "Джапанди". Този стил отговаря на такива глобални трендове като осъзнато потребление, умереност и екологичност.

Това направи мебелите от естествено дърво много актуални и добави камъка като част от интериора. Естествените материали създават безпогрешно усещане за уют, стилна атмосфера и изглеждат много благородно. Такъв интериор би бил хармонично допълнен с декоративен текстил от натурални тъкани и семпъл дизайн в същата концепция.

 

Заоблени форми
В последните години хората прекарват повече време у дома, донякъде и заради наложилата се дистанционна форма на работа, и това неминуемо ще се отрази на възприемането на интериора. През 2023 година фокусът уверено се измества в посока към създаването на комфортна и уютна атмосфера. Това само по себе си ни води към плавно заобляне на формите и силуетите.

Все по-често в модерния дизайн се наблюдава омекотяване на правите линии и изразените ъгли, които са заменени с плавни извивки и кръгли форми - кръгли маси, сферични лампи, овални фотьойли и дивани във формата на полумесец. Новите форми и разнообразните натурални текстури сякаш се вливат една в друга и правят пространството хармонично и някак спокойно.

В банята, на мястото на голямото огледало с правилна форма, закачете такова с кръгла или овална. И не е задължително кръгът да бъде правилен или овалът - точен. В природата не всичко е съвършено, освен самата природа, а съвременните тенденции се стремят да я повтарят.

 

 

Комфорт и функционалност
Развитието на технологиите работи изключително в полза на минимализма. Всички устройства в домовете ни стават все по-компактни и усъвършенствани, което освобождава място и олекотява интериора, придава му въздушност и свобода на движенията. Освен това отвори пътя за интериори с висока степен на адаптиране към индивидуалните потребности. Така дори собствениците на малки студиа вече могат да придадат на дома си характер и собствен почерк.

Ако преди време смарт телевизорите наложиха оформянето на ТВ-зона за задушевни вечери, сега Ковид пандемията зададе друга must have тенденция, а именно - оформянето на домашен офис. Вече всеки интериор включва обособяване на идеалното работно място и това ще бъде актуално и в следващите няколко години.

 

Ярки модулни дивани и разноцветни кресла
Ярките и наситени цветове винаги са били практичен и доста артистичен начин за придаване на акцент в монохромната среда, а сега около цветната мека мебел се оформя друга гореща тенденция за предстоящата 2023 година. На фона на сдържана палитра и неутрални тонове, контрастира цветно петно, в ролята на което се превъплъщава диванът. Това може да бъде както модулна конструкция, така и класически диван. Главното в такъв дизайн е обща спокойна цветова палитра, на фона на която да изпъква единствено крупната мебел.

В полза на стила биха работили дълбоките и благородни оттенъци като бордо, слива, тъмно синьо, наситено лилаво, изумрудено, охра, тюркоаз и т.н. Преди години групата от мека мебел в хола се подчиняваше на определени правила, които днес отстъпиха място на свободата на избор и търсенето на индивидуалност. Класическата композиция от диван, фотьойл и масичка за кафе присъства все още в дизайнерските решения, но набиращ популярност тренд е разноцветни кресла и ярък диван. Дори от различни колекции, различни по форма, материали, цветове, но съчетаващи се хармонично помежду си и без да се конфронтират с дивана.

Безспорно такава сложна композиция, в която се съчетават трудни за комбиниране елементи, изисква известна доза професионализъм и око за детайлите, но затова пък артистичността на пространството е гарантирана.

 

 

Други статии